Wie is wonderkind Erling Haaland, de nieuwe sensatie op de Europese velden ?

Håland werd geboren in Leeds, daar zijn vader Alf-Inge op dat moment als speler actief was voor Leeds United. Zoon Haaland speelde in de jeugd van FK Bryne (ooit Europees uitgeschakeld door KFC Winterslag) en brak ook door bij die club. Na zestien competitiewedstrijden in het eerste elftal verkaste de aanvaller in februari 2017 naar FK Molde. Hij tekende een contract voor drie jaar.  Zijn debuut voor Molde maakte hij op 4 juni 2017, toen met 1–0 werd verloren van Sarpsborg. Haaland mocht van huidig Manchester United coach Ole Gunnar Solskjaer in de 71ste minuut invallen. Op 6 augustus 2017 tekende de aanvaller voor zijn eerste doelpunt.

In de zomer van 2018 werd hij vastgelegd door RB Salzburg. Hij tekende een contract voor vierenhalf jaar dat per januari 2019 in zou gaan. In de eerste helft van seizoen 2019/20 kwam Haaland tot 28 doelpunten 22 wedstrijden. In de winterstop van seizoen 2019/20 nam Borussia Dortmund hem over. Hiervoor maakte de Duitse club circa twintig miljoen euro over aan RB Salzburg. Bij zijn debuut tegen FC Augsburg als invaller maakte hij drie doelpunten, waardoor hij mede zorgde voor een 3–5 zege.

Haaland scoorde op 30 mei 2019 negen keer voor Noorwegen in een met 12–0 gewonnen wedstrijd op het WK –20, tegen Honduras –20. Hiermee verbrak hij het record van de Braziliaan Adailton 

Op 5 september 2019 maakte Haaland zijn debuut bij Noorwegen tegen Malta.

Voor het ogenblik heeft Haaland dit seizoen 37 goals gemaakt waaronder 6 hattricks

Enkele records van Erling Braut Haaland

  • 11 doelpunten in zijn eerste 7 wedstrijden voor Borussia Dortmund
  • 10 doelpunten in zijn eerste 7 Champions League wedstrijden
  • Hij is de eerste tiener die 10 doelpunten scoort in één Champions League campagne
  • Hij scoorde de meeste doelpunten in één wedstrijd op een eindtoernooi van het WK -20

Na de wedstrijd tegen PSG waarin hij 2 keer scoorde waaonrder één pareltje, heeft hij beloofd dat hij nog beter kan ! Dat beloofd dus …

Geef een reactie